Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotoobjektivem

Příspěvky

27. 10. 2007

Kousek Německa v Karlových Varech

/ Rubrika: Fotoobjektivem

Patrně jsme ten pocit zažili všichni, kdo jsme se podívali za Západ poprvé po listopadu 1989.  Moje první cesta za zborcenou železnou oponu vedla na jaře 1990 k příbuzným do Spolkové republiky. Byl to "pozitivní šok", který mě provázel od vstupu do prvního obchodu na benzinové pumpě hned za hranicemi  v Bavorsku a pokračoval po celou dobu pobytu v Bádensku-Württembersku.  Viděl jsem, jak funguje prosperující kapitalistická společnost a kromě mnoha jiných věcí mě zaujalo to, jak  a zejména v jakých nemovitostech žijí čeští emigranti. Německá zkušenost byla důkazem, že  socialistické paneláky mají alternativu ...

 
Celý příspěvek

9. 8. 2007

Dva dny v Krásné Lípě

/ Rubrika: Fotoobjektivem

První  srpnový víkend 2007 jsme se ženou a dalšími příbuznými prožili v Krásné Lípě - malebné  osadě  v Krušných horách, která je součástí obce Šindelová. Nachází se na spojnici mezi Jindřichovicemi a  horskou obcí Přebuz; tato komunikace byla před staletími známá jako cínová cesta.  Na ní  vznikla (na území dnešní Krásné Lípy) roku 1480  strážní tvrz -  tento  letopočet je významný proto, že se jedná o   první historickou  zmínku o této obci  v místních letopisech.  Pojďme se ale podívat na několik současných snímků,  doplněných pro srovnání  vzácnými historickými  fotografiemi. 

 
Celý příspěvek

21. 7. 2007

Výlet do lázeňských lesů

/ Rubrika: Fotoobjektivem

21. července 2007 byl příjemný sobotní den - a hlavně čas na další výlet.  Uvažovali jsme se ženou, kam se vypravit a volba padla na karlovarské lázeňské lesy. S tím, že uprostřed hlubokých hvozdů se má nacházet sympatický penzion, kde by tělo poutníkovo  mělo spočinout a hltem lahodného piva se osvěžit. Jak jsme se usnesli, tak jsme také učinili ...

 
Celý příspěvek

11. 5. 2007

Krátký výlet do Sokolova

/ Rubrika: Fotoobjektivem

V pátek 11. května 2007  jsem byl nucen vydat se za jistými  administrativními povinnostmi do Sokolova. Kromě  manželky  jsem  vzal do vlaku i fotoaparát a v hornickém městě  pořídil několik náhodných snímků. Bylo to týž den, kdy se západem Čech přehnala vichřice a shodou nešťastných okolností  zavinila  těžké zranění  šestnáctiletého studenta, na kterého v sokolovském parku spadl  zlomený strom.

 
Celý příspěvek

1. 5. 2007

Velikonoční výlet do Kladské

/ Rubrika: Fotoobjektivem

O velikonočním pondělí 2007, které připadlo na 9.  dubna, jsme přijali pozvání mého bratra Jaromíra, jeho ženy Ivany a malé Elišky k návštěvě Kladské u Mariánských Lázní. Lokalita je kouskem Západu na českém venkově: upravené  dřevěné stavby ve švýcarském stylu, dovezené na místo  v letech 1877-78 z vídeňské výstavy, doplňuje malebná příroda připomínající Rockwood Conservation Area v kanadském Ontariu(poblíž universitního města Guelph), stejně tak jako  pozoruhodná, půldruhého kilometru dlouhá  naučná stezka vedoucí na dřevěném chodníku podél kladského rybníka, z níž pochází většina záběrů.

 
Celý příspěvek

9. 2. 2007

Náš krušnohorský revír

/ Rubrika: Fotoobjektivem

V této podrubrice budou k vidění obrázky z lesa. Z míst, která jsou  autorovi tohoto webu  nejbližší. Zde jsem prožil druhou polovinu dětství, znám tu takříkajíc každý kámen a před lety jsem do tohoto revíru přivedl i svoji ženu. Od té doby zde -  především  v čase houbařské sezóny -   trávíme dlouhé hodiny.  Někdy hledáním, jindy sběrem mykologických pokladů.  Rádi sem ale chodíme i bez košíku(když nerostou). Jen tak,  kvůli  relaxaci, pro potěšení z tajů přírody,  k níž nás to táhne tím  intenzivněji,  čím víc  přibývá záseků na totemu života ...

 
Celý příspěvek

7. 2. 2007

Obrázky Bořka Kršňáka

/ Rubrika: Fotoobjektivem

Bořek Kršňák je plzeňský amatérský fotograf. Cestuje po kraji a všímá si rozmanitých "pozoruhodností". Například skandální podoby památníku osvobození v Hroznětíně(viz www.stejskal2.estranky.cz , rubrika Hroznětínský otazník). Po kliknutí na Celý příspěvek se můžeme podívat na  další snímky z jeho sbírky fotografujícího poutníka.

 
Celý příspěvek

6. 2. 2007

Nebe nad Krušnými horami

/ Rubrika: Fotoobjektivem

Letadlo jsem vyfotografovat nestihl. Na  rozdíl od obrazce, který za sebou na obloze zanechalo.

 

 
Celý příspěvek

25. 1. 2007

Nejdek v Krušných horách

/ Rubrika: Fotoobjektivem

Koncem roku 2006 začal obyvatelům Nejdku v karlovarské oblasti Krušných hor sloužit nový Penny-Market.  Moderní samoobsluha vyrostla na místě bývalého autobusového nádraží(které bylo plošně zmenšeno) a  podle plánu bude součástí  objektu  také sportovní centrum.  Z hlediska užitečnosti pro místní občany i přespolní z okolních obcí zaslouží projekt jistě uznání, jenomže ... ke kultuře života patří také architektura. Z tohoto pohledu   působí nejdecký Penny-Market, bílý kvádr uprostřed zástavby s klasickými střechami,  nanejvýš nevkusně. Více už napoví snímky rubriky Fotoobjektivem.

 
Celý příspěvek